Susanne Fessé (1977) is a curator, art historian and writer based in Stockholm, Sweden. She is one of the founders of VERK journal. In addition to gallery shows, she has curated a number of temporary site-specific exhibitions in public space.

As writer, she has published articles in, among others, Bulletinen, Fotografisk Tidskrift, Cora, VERK journal and Catalogue for the Swedish Photobook Prize, 2017.

 

For inquiries, please contact:

info [at] susannefesse.se
+46 (0) 70 743 08

Exhibition: Julia Peirone Twisted Cherry (2015) på den digitala annonstavlan vid Stureplan i Stockholm

Twisted cherry still 1.jpg

Stillbild från  Julia Peirone, Twisted Cherry (2015), video loop.

Torsdag den 5:e november 2015 mellan klockan 17-20 visade Julia Peirone Twisted Cherry på den digitala annonstavlan vid Stureplan i Stockholm.

Curator: Susanne Fessé

Verket bestod av rörlig bild filmad från reella fotosessions av unga flickor som i höga klackar faller till marken upprepande gånger. En separat textremsa ovanför tavlan visar meningar som: ”Jag är ödmjuk. Jag är stabil. Jag har blek hud”, vilka var hämtade från ansökningsbrev som konstnären fick av modeller till verket.

Stureplan har som plats blivit symbol för den ytliga delen av oss som individer och bjuder inte in det defekta. De flesta befinner sig där för att konsumera, arbeta eller inta nöjeslivet. Peirones verk skapar ett avbrytande intryck i det offentliga rummet, då reklamtavlan är avsedd för kommersiella budskap. Verket är av en social, feministisk, politisk karaktär då det belyser unga kvinnors relation till mode, utseende och platsen det visas på. Peirone relaterar till konstvärlden som plats då hon vid tillfället väljer bort gallerirummet. Numera finns serien Twisted Cherry (fotografier) som skapades i filmen i Moderna Museets samling.

Verket ingick i projektet Expanderande fotografi No. 1-3 som genomförs mellan oktober - december 2015 med stöd från Stockholm stad och i samarbete med CFF - Centrum för fotografi. Tack även till Galleri Magnus Karlsson samt Iréne Berggren.

Nedan en video som sammanfattar projektet:

Exhibition: Björn Larsson, Mitt i Naturen, ljudsatt projicering av fotografi under Liljeholmsbron vid Hornstull, 6 december 2015

Exhibition: Ulf Lundin, Here You Are, 2015. Uppfört på Fredsgatan 12 vid Galleri Magnus Karlsson